Etkö tiedä, kuka ansaitsisi äänesi? Tutustu Tyyppiarvon vaalipaneeliin!

Aapeli Nevala 2016-10-24 3 min read

Haluaisitko äänestää ylioppilaskunnan edustajistovaaleissa, vaikka yhtään kaveria ei ole ehdolla, muttet jaksa erityisesti selvittää kenelle ääni pitäisi antaa? Ei hätää, sillä Tyyppiarvon edarivaalipaneeli on täällä!

Tyypparvon politiikan toimitus kokosi yhdessä yliopiston järjestökentän sisäpiiriin kuuluvan henkilön kanssa Moodin sähköpostilistan ja puskaradion kautta tilastomieliset ehdokkaat paneeliin, jossa jokaiselle vastaajalle annettiin 840 merkin (6 twiitin) verran tilaa kertoa itsestään ehdokkaana. Paneelissa ei ole siis tilaa jaarittelulle.

Ehdokkaiden valintakriteerinä oli lähinnä jokin suhde tilastotieteeseen sekä annetuissa aikarajoissa pysyminen. Lisäksi arvostamme edustajistoryhmien diversiteettiä. Lopulta neljä ehdokasta ehti vastata toimituksen kysymyksiin.

Kysymykset olivat seuraavat:

 1. Kuka olet, mikä on suhteesi tilastotieteeseen ja miksi tilastotieteilijän pitäisi äänestää sinua?

 2. Miksi tilastotieteilijän pitäisi äänestää edustamaasi ryhmää?

 3. Kerro keskeisimmät vaaliteemasi.

 4. Jos koet, että merkkikiintiö ei tullut täyteen tai haluat vakuuttaa lukijat vapaavalintaisella tavalla, voit tehdä sen tässä kohdassa kertomalla, mikä eläin kuvaisi sinua edustajana tai muulla valitsemallasi humoristisella tavalla.

Ehdokkaat esitellään systeemillä nimi, ehdokasnumero, vastaukset. Vastaajien järjestyksen arpomiseen tässä jutussa on käytetty seuraavaa R-koodia:

x <- c(“Laura”, “Topias”, “Joni”, “Heikki”)

y <- sample(x)

y


Laura Sinisalo, 85

1) Olen 2. vuoden oikkari ja entinen tilastotieteilijä (2014-2015). Multa löytyy kokemusta erilaisista opinnoista enkä siten ole yhden asian edustaja. Ajaisin avointa HYY:tä, jossa päätökset perustellaan hyvin ja joka keskittyy opiskelijan  edun ajamiseen yliopistolla ja muussa elämässä.

2) HELP on professioalojen edariryhmä, mutta meidän vaaliteemat hyödyttää jokaista opiskelijaa. Koska ajamme kampusten tasa-arvoa, on meistä erityistä hyötyä kumpulalaisille.

3) Päätöksenteon läpinäkyvyys sekä HYY:ssä, että yliopistolla. Varsinkin yliopistolla tiedotus Isosta Pyörästä on ollut luokatonta. HYY:ssä hankintoja tulisi tehdä läpinäkyvin perustein. 2. Rahat käyttöön niin, että ne hyödyttää mahdollisimman monia harvojen sijaan. Siis hyvästit rahasyöppö lapsiparkille 3. Palvelut joka kampukselle.

4) Edustaja-toteemieläimeni olisi haukka.


Heikki Turunen, 333

 1. Moi, oon Heikki, alotin tilastotieteen opiskelut Kumpulassa vuonna 2012, ja viime vuonna vaihdoin pääaineen tietojenkäsittelytieteeseen ja tarkoituksena ois tehdä tilastotieteestä sivuaine. Vuonna 2014 toimin Moodi ry:ssä hallituksen jäsenenä ja 2015-2016 virkailijana, sekä Helsingin yliopiston matemaattis-luonnontieteellisen tiedekunnan opiskelijajärjestöjen yhteistyöjärjestö Matlu ry:n hallituksen jäsenenä. Mua kannattaa äänestää koska oon kuulemma hyvä tyyppi :>

 2. Helsingin yliopiston ainejärjestöläiset – HYAL ry:tä kannattaa äänestää koska ainejärjestöt kuten Moodi ry on parhautta, ja mun mielestä paras kanava valvoa yhdessä opiskelijoiden etua ja luoda yhteisöllisyyttä

 3. Joustavampi opiskelu ois aika jees, mulla ainakin opiskelumotivaatio kasvo n. 1000% kun alko tekee sellasia kursseja mitkä pystyy 100% tekee missä vaan


Joni Oksanen, 350

 1. Olen toisen vuoden tilastotieteilijä, numerot tunteva datamies ja kahden kampuksen asiantuntija. Nuoresta akateemisesta iästä huolimatta olen toiminut monenlaisilla eri osa-alueilla, kuten kopo-toimijana sekä kaksinkertaisena taloudenhoitajana. Osaan olla realistinen ja taivun mitä erilaisimpiin tehtäviin.

 2. HYY on järjestöjen yhteisö, jossa järjestöjen kautta ylioppilaskunta tavoittaa jäsenensä parhaiten. Siksi järjestöt ovat korvaamattomia ylioppilaskunnan toiminnan ja tavoitteiden saavuttamisen kannalta. Siksi Helsingin yliopiston ainejärjestöläiset (HYAL) kykenevät löytämään keinot vaikuttaa opiskelijoiden todellisiin ongelmiin.

 3. Omavarainen ja jäsenmaksuton ylioppilaskunta. Opintojen osallistavuutta ja joustavuutta on parannettava. Lisää opiskelu- ja oleskelutiloja. Jäsenpalveluita myös muille kampuksille.

 4. Valitse Joni Oksanen ehdokasnumerolla 350


Topias Tolonen, 495

 1. Oon Topias, neljännen vuoden matikkajäbä. Opiskelen tilastotiedettä sivuaineena harrastemielessä ja nasevasti pyrin muistuttamaan joka käänteessä siitä että ihmisen tilastollinen intuitio sucks huolimatta sen relevanssista #tätäpäivää:ssä

 2. Edustamani ryhmä – Osakuntalainen Unioni – on poikkitieteellinen ja pol. sittari ryhmä, joka pyrkii välittämään koulutuksen tasa-arvoisuuden ja järjestötilojen turvallisuuden kaikille kampuksesta tai puoluekirjasta huolimatta.

 3. Koulutuksen aito maksuttomuus lähtien kynnyksestä aloittaa opiskelu ja esim. muuttaa heseen asuntopolitiikan tai sähköisten oppimateriaalien kautta, koulutuksen ja opiskelun joustavuus myös tutkintouudistuksissa, sekä opiskelijaedustuksen säilymisen lobbaaminen. Lisäks järjestöjen koulutukseen pitää satsata mielekkään riviopiskelijaelämän takaamiseksi kampuksilla.