Tyyppiarvo ennustaa: ketkä ovat tämän illan Miss Suomi -kilpailun kärkikolmikko?

Tuomo Nieminen 2016-05-13 1 min read

Miss Suomi 2016 -kilpailu ratkeaa tänään. Kilpailua voi seurata neloselta 20:00 alkaen. HUOMI! Tämä juttu sisältää tilastollisia spoilereita.

Miss Suomi 1965, Virpi Miettinen. Kuva: Wikimedia


 

Noin viikko sitten julkaisimme keräämäämme aineistoon perustuvan kilpailun, jossa haasteena oli ennustaa Miss Suomi -kilpailun kärkikolmikko käyttäen hyväksi tilastollisia menetelmiä ja dataa menneistä kilpailuista.

Tehtävä ei ollut helppo; aineistossa oli suhteellisen pieni määrä havaintoja (n=87), mutta kuitenkin huikea määrä mahdollisia selittäviä muuttujia, sillä jokaisesta kilpailijasta oli esimerkiksi mukana 4096 pikselistä koostuva kuva. Muita aineiston muuttujia olivat muun muassa ikä, pituus, paino, hiusväri ja mitat seuraavista: rinta, vyötärö ja lantio.

Kokonaisuudessaan aineisto sisälsi huikeat 4114 muuttujaa! 87 x 4114 on erittäin leveä aineisto.

Kolme kilpailijaa kuitenkin tarttui haasteeseen ja tarjosi Tyyppiarvolle ennusteensa kolmen kärjestä ja voittajasta. Julkaisemme nyt näiden ennusteiden perusteella virallisen ennusteemme tämän illan kilpailun kolmen kärjelle.

Tyyppiarvon virallinen top3 ennuste Miss Suomi 2016 -kilpailuun on:

  • Heta Sallinen
  • Jenna Ruohola
  • Shirly Karvinen

Yhdestä näistä kilpailijasta siis tulee ennusteemme mukaan seuraava Miss Suomi. Ennustamme huikean jännittävää ja tiukkaa kilpailua!

Kilpailijoiden kuvia voit katsella esimerkiksi virallisilta missisivuilta ja itse kilpailu lähetetään nelosella 20:00 alkaen.